Prejsť na obsah
12. augusta 2024

PRVÝ MÍĽNIK VÝSTAVBY

Po takmer dvoch rokoch príprav sme začali s hĺbkovým zakladaním stavebných objektov. Zhotovitelia hrubej stavby začali s betonážou základových dosiek a s výstavbou železobetónových konštrukcií spodnej stavby.

Výkopové práce sme realizovali v celkovom objeme takmer 150-tisíc kubických metrov, aby sme mohli začať s vŕtaním a osádzaním pilót a následnou realizáciou základovej dosky a skeletov spodnej stavby. Pilót je 663 a najdlhšia pilóta je zapustená do hĺbky až 23,5 metra. Na ich výstuž sme použili 273 ton železa a takmer päťtisíc kubických metrov betónu.

Na základové dosky pre 1. etapu sa použije takmer 17-tisíc kubíkov betónu a 2 500 ton oceľovej výstuže. To všetko zvláda denne od 140 do 150 našich kolegov z rôznych profesií. Predpokladáme, že do novembra by sme sa mali dostať na úroveň terénu a ďalšie práce sa už budú odohrávať nad podzemnou garážou, kam bude zvedená automobilová doprava a vytvorí sa tak priestor pre zelené dvory, relaxačné zóny a cyklotrasu.

Dokončenie prvej etapy je plánované na roky 2026 – 2027, takže prví klienti sa budú môcť nasťahovať už o tri roky. Kým sa tak stane, budem Vám priebežne prinášať informácie nielen o míľnikoch výstavby projektu, ale aj o zaujímavostiach a najmä odborníkoch a spoločnostiach, vďaka ktorým vo výstavbe napredujeme.

Samotnej výstavbe predchádzalo dôkladné čistenie územia od historickej environmentálnej záťaže realizované certifikovanou spoločnosťou EBA, s.r.o. Zakladanie realizujeme so skúseným dodávateľom, spoločnosťou BAUER SPEZIALTIEFBAU Gesellschaft m.b.H. – organizačná zložka. Zhotoviteľmi hrubej stavby sa stali združenie Adifex, a.s. a SYTIQ, a. s. Koordináciu a riadenie našej ďalšej rozsiahlej stavby v bratislavskom downtowne zabezpečuje zodpovedný dodávateľ, s ktorým sme spolupracovali aj na našom najväčšom projekte Eurovea 2, GLEEDS ČESKÁ REPUBLIKA, s.r.o. organizačná zložka GLEEDS Slovensko.“

Radoslav Christov

projektový manažér projektu Downtown Yards

Súvisiace články

  • Tento rok spúšťame predaj prémiovejších projektov

    Rozhovor s Ivanom Bratkom, riaditeľom predaja rezidenčných nehnuteľností JTRE 1. Posledné obdobie nebolo pre sektor rezidenčných nehnuteľností jednoduché. Ako sa vám podarilo zvládnuť výzvy, ktoré prinieslo? Najdôležitejšie pre nás bolo prejsť cez toto obdobie bez zaváhania a pripravovať ďalšie projekty. Po dvoch rokoch stagnácie a útlmu na trhu rezidenčných nehnuteľností sme už s príchodom tohto roka cítili náznaky […]